Knapt noen har en penere arbeidsplass


Litt brutalt sagt, men begravelser og bisettelser har i flere måneder vært det eneste normale innslaget i kirketjener Kate Mikalsens arbeidsdager. Hun savner veldig de vanlige søndagene og hverdagene.

Tekst: Morten Sjølli

Foto: Ine Moen

Fakta:

Navn: Kate Mikalsen

Alder: 51

Familie: To voksne barn. Samboer

Stilling: Kirketjener (halv stilling) i Rælingen kirke

Bakgrunn: Har blant annet jobbet som miljøarbeider, hjemmehjelp, renholder og på bakeri

Kanskje er du blant dem som en eller annen gang – eller kanskje flere ganger – er tatt varmt imot i Rælingen kirke av Kate før gudstjenestene begynner. Men det er noen lange måneder siden sist hun kunne stikke en salmebok i hånda på kirkegjengerne og med et varmt smil sende dem fra våpenhuset og videre inn i kirkerommet.

–Det har vært en veldig stusselig periode. Jeg savner virkelig å møte menigheten på søndagene. Det er faktisk slik at det nå er blitt ekstra meningsfullt å være kirketjener under begravelser – da møter jeg i hvert fall noen mennesker, sier Kate.

I snart tre år har hun jobbet i halv stilling som kirketjener i Rælingen kirke. Hun hadde da bak seg åtte år som miljøarbeider ved en bolig for psykisk utviklingshemmede i Sørum. Denne ble lagt ned, og Kate var egentlig innstilt på å få en annen jobb i den kommunen. Slik gikk det ikke. Men søsteren hennes så stillingsutlysningen for kirketjenerjobben i Rælingen og mente at det kunne være noe for Kate. Hun søkte, fikk stillingen og begynte i jobben den første dagen i august i 2018.

Ukurant arbeidstid

Kate er blitt vant med søndagsjobbing. Tre av fire søndager setter hun seg i bilen hjemme i Setskog og kjører en times tid før hun er på plass i kirken. Heis flagges og kirkerommet klargjøres før hun etter hvert kan ta oppstilling og ønske folk velkommen. Når gudstjenestene er over, venter det fortsatt et par timers jobb for henne.

–Det er vel ikke bare hyggelig å jobbe når andre har fri?

–Akkurat det går helt fint. Nå savner jeg møtene med folk, spesielt de gamle, trofaste kirkegjengerne som kommer søndag etter søndag og gjerne slår av en prat.

–Ikke så mange yngre å snakke med?

–Nei, og jeg skulle gjerne sett at det var flere unge mennesker som kom i kirken på søndagene.

Unik beliggenhet

På de hverdagene hun jobber, er det ofte begravelser på agendaen. Nå fra mai og et stykke ut på høsten kommer Kate også til å være ansvarlig for planting, luking og vanning på de gravene der pårørende kjøper denne tjenesten av menigheten.

–Det gleder jeg meg veldig til, spesielt hvis det blir en fin og varm sommer, sier hun.

–For å si det sånn; det er vel ikke mange som har en penere arbeidsplass enn deg?

–Nei, Rælingen kirke ligger jo utrolig fint til, med flott utsikt, sier Kate.

Vi sitter i rommet bak alteret, som blant annet tjener som spiserom. Hun peker mot øst og sier engasjert:

–Når morgensola er rød og kommer opp over Øyeren, ja, da er det nesten magisk.

Oppvokst i Rælingen

Det er flere grunner til at Kate er glad i kirken der hun har sin tjeneste. Hun er født og oppvokst i kommunen, nærmere bestemt i Prost Refsums vei, og er både døpt og konfirmert i Rælingen kirke.

–Den er på mange måter «min» kirke. Når jeg prater med rælingsfolk opplever jeg ofte at den har en spesiell plass i hjertene deres, sier hun.

–Ja, hva betyr det å jobbe i en kirke som har betydd og betyr mye for mange rælinger?

–Det gir ekstra lyst til å gjøre jobben skikkelig. Jeg passer på bygningen som om det skulle være min egen – ønsker at det skal være skikkelig orden over alt. Og jeg blir jo ikke i dårligere humør når det kommer folk hit som sier «wow, for en vakker kirke og for en flott beliggenhet». Noen mener at dette er den flotteste kirketomta på hele Romerike!

Trives

–Kanskje unødvendig å spørre om du trives med å jobbe her?

–Jeg trives veldig bra! Jeg har vært veldig glad i alle de jobbene jeg har hatt. Men det er ikke fritt for at jeg nå begynner å bli lei av å jobbe i en kirke der det ikke kan holdes ordinære gudstjenester. Og når det først skjer noe her, for eksempel begravelser og dåpsgudsjenester med et veldig begrenset antall mennesker tilstede, må det tas ekstra smittevernhensyn.

Når jobben som kirketjener har føltes ekstra ensom under pandemien, er det i hvert fall noe som Kate har satt ekstra stor pris på:

–Heldigvis har jeg kjempegode og morsomme kolleger som jobber ute på kirkegården. Det er fint å ha noen å snakke med når jeg er her ute på hverdagene, og ofte stelles det i stand litt ekstra når det er bursdager eller andre hendelser som fortjener en markering.

Ut på tur

–Hva gjør du helst når du ikke er på jobb?

–Jeg er mye i skogen, gjerne sammen med noen venninner. Prøver å gå en tur hver dag. Dessuten har jeg alltid noen prosjekter rundt huset – for eksempel med blomster som skal plantes og stelles og heller som skal legges.

–Men du har også et viktig verv?

–Jeg ble overtalt til å stille som kandidat ved det siste menighetsrådet i Setskog. Hadde ikke helt forestilt meg at det var noe for meg. Men jeg ble med og er ansvarlig for økonomien. Akkurat nå er vi veldig engasjert med oppussing av kirken. Den er ikke helt ulik Rælingen kirke, men litt mindre.

–Beskriv deg selv på en kort måte...

–Oi, hva skal jeg si? Jo, jeg er glad i å jobbe og prøver alltid å være positiv. Kanskje er jeg litt for snill. Jeg er sosial og lett å bli kjent med, ærlig, pliktoppfyllende og omsorgsfull. Også er jeg veldig nøye jobben, for meg er det viktig med gode rutiner.

–Aldri sur?

–Nei, det trenger jeg ikke være. Men kanskje en gang i blant mot gubben...

–Hva gjør du om ti år?

–Håper at jeg fortsatt har en fin jobb i rolige omgivelser, gjerne her i Rælingen. Og gjerne i en større stilling.

 

Vil du vite mer om andre som jobber i kirkene i Rælingen?

Intervjuene finner du nederst på siden KONTAKT.

Tilbake